Nu mai e mult din vară, iar anotimpul rece se apropie cu pași repezi, de aceea ar fi indicat să-ți pui la punct sistemul de încălzire din casă. Pe piață există foarte multe variante de metode de încălzire, de aceea ar fi bine să te documentezi înainte. 

Dacă încă nu ești hotărât și nu știi ce să alegi, mai jos vei găsi o listă cu avantaje și dezavantaje pe care să le ai în vedere pentru a face cea mai bună alegere pentru tine.

Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele pe care le au centralele termice pe gaz!

Avantaje:

  • Durata lungă de viață

Dacă o centrală termică este întreținută corect, îi faci reviziile regulat, aceasta ar putea avea o durată îndelungată de viață. În cazul în care o centrală funcționează corect și eficient, fără a avea nevoie de schimbări de piese și o întreținere minimă poate fi considerată o investiție pe termen lung, chiar pe câțiva zeci de ani.

  • Confort termic

Centralele pe gaz te ajută să ai parte de un confort termic rapid, deoarece distribuie eficient căldura, iar încăperile se încălzesc într-un timp relativ scurt. Asigură-te că instalația este făcută corespunzător astfel încât să nu ai probleme cu ea și totul să funcționeze eficient.

  • Ușurință în utilizare

De obicei, centralele sunt utilizate prin intermediul unui termostat cu ajutorul căruia poți selecta anumite intervale orare în care să asiguri căldura pentru a avea un consum eficient. Datorită tehnologiei, unele centrale termice pot fi controlate și din aplicațiile telefonului de la distanță.

  • Ocupă puțin spațiu

Indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, centralele termice pe gaz sunt destul de mici și compacte, ocupă puțin spațiu și pot fi integrate în mobilă. Dacă îți dorești să vezi mai multe modele, de pe hornbach.ro poți cumpăra o centrală termică pe gaz care să corespundă nevoilor tale și bugetului tău.

Dezavantaje:

  • Racordarea la rețeaua de gaz metan

În România încă există locuințe care nu sunt racordate la gaz metan, de aceea acest aspect vine de multe ori cu niște costuri ridicate. În acest proces de racordare ai nevoie de diverse aprobări și cereri.

  • Risc de explozii

Chiar dacă nu sunt foarte frecvente, exploziile de gaz prezintă un risc când alegi un astfel de sistem de încălzire. Pentru a preveni asemenea evenimente neplăcute, ar fi indicat să faci la timp reviziile centralei și ale instalației de gaze.

  • Prețul gazului

Momentan România importă cel mai mare procent de gaze naturale utilizat în țară, iar prețul acestuia depinde de furnizor și de cerere. În viitor, se va exploata mai mult gaz din Marea Neagră, iar acest aspect ar putea deveni un avantaj deoarece probabil va urma și plafonarea prețului gazului metan.

  • Zgomot mare

Dacă ești o persoană sensibilă la zgomot, ține cont de faptul că centralele electrice nu sunt cele mai silențioase, însă acest lucru depinde de localizarea ei în casă și de perioadele de timp în care este utilizată.

Chiar dacă acest sistem de încălzire are atât avantaje, cât și dezavantaje, centrala electrică pe gaz este foarte comună deoarece este o variantă destul de accesibilă și durabilă în timp. Înainte de a alege ceva potrivit pentru tine, fă research și consultă-te cu specialiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *